Ogrodnictwo to fantastyczne zajęcie odstresowujące, na które wielu ludzi przysięga.
Stworzenie własnego ekologicznego ogrodu warzywnego to świetny sposób na poprawę stylu życia, a także produkcję własnej żywności, oszczędzanie pieniędzy i dostarczanie wysokiej jakości produktów prosto z podwórka. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak odnieść w tym większy sukces.Podczas gotowania lub gotowania na parze warzyw należy zachować wodę, w której warzywa zostały ugotowane, i pozostawić do ostygnięcia. Użyj wody do podlewania ogrodu. Zawiera wszystkie witaminy i minerały, które znajdowały się w warzywach podczas gotowania i pomaga roślinom rosnąć jako naturalny pokarm roślinny.Nie zapomnij o słońcu decydując się na miejsce na ogród. Ogrody potrzebują słońca. Prawie wszystkie rośliny i warzywa kwitnące najlepiej rosną w doskonałym świetle słonecznym. Warzywa takie jak pomidory wymagają dużo światła słonecznego i bez niego nie dadzą się wyprodukować. Jeśli nad terenem rosną drzewa, przytnij je lub poszukaj innego miejsca, bo ogród bez słońca jest skazany na niepowodzenie.Użyj sadzonek, aby uruchomić sadzenie przekaźnikowe. Używanie sadzonek może pozwolić na szybki start w sezonie wegetacyjnym i poprawić plony do zbiorów poprzez wydłużenie czasu. Jeśli uprawa sałaty i zbiory dyni są potrzebne na lato, to po zebraniu sałaty możesz sadzić sadzonki, aby uzyskać szybki start na kolejną uprawę i wyższy plon w ogrodzie.Jeśli sadzisz kwiaty w pojemniku, upewnij się, że regularnie je podlewasz i karmisz, a doniczki mają odpowiedni drenaż. Ponieważ w doniczce jest ograniczona ilość gleby, należy zwracać większą uwagę na warunki glebowe. Jeśli drenaż nie będzie odpowiedni, twoje rośliny spowodują zgniliznę korzeni.Ważne jest, aby nie zapomnieć o regularnym podlewaniu ogrodu, zwłaszcza gdy jest gorąco. Jeśli twoje rośliny nie mają wystarczającej ilości wody, korzenie pozostają blisko powierzchni, co może zabić twoje rośliny lub sprawić, że będą rosły jeszcze dłużej.
Wystarczy około cala wody na tydzień.Woda roślinna jest wspaniałym nawozem.
Następnym razem, gdy będziesz gotować lub gotować warzywa na parze, odstaw na bok gotującą się wodę. Ta woda jest pełna składników odżywczych i zapewni przyjemny, odżywczy zastrzyk do Twojego ogrodu. Upewnij się, że woda jest dokładnie schłodzona, ponieważ gorąca woda może uszkodzić, a nawet zabić korzenie roślin.Jeśli masz miejsce, rozważ umieszczenie podwyższonego łóżka w swoim ogrodzie. Podwyższone łoże zapobiega ubijaniu gleby przez ludzi wchodzących na glebę. Podwyższone grządki zapewniają również lepszy drenaż roślin, pozwalając korzeniom lepiej oddychać. Kolejną zaletą jest to, że możesz lepiej kontrolować jakość gleby w podniesionym łóżku.Świetnym sposobem na radzenie sobie z chwastami w bezpieczny i nietoksyczny sposób jest użycie butelki z rozcieńczonym mydłem do naczyń do leczenia obszarów zarośniętych w ogrodzie. Stosuj jedną łyżkę łagodnego płynu do naczyń na 16 uncji wody. Spryskaj chwasty raz dziennie, a za tydzień powinny wysychać i łatwiej je wyrywać.Oszczędzaj podczas podlewania. Podczas podlewania ogrodu staraj się podlewać za pomocą naczynia zamiast węża: w ten sposób będziesz mógł kierować wodę bezpośrednio do korzeni. Użycie węża oznacza, że dużo wody wyląduje na liściach i może wyparować, zanim dotrze do gleby. Podlewaj tylko wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, ponieważ może to pomóc w ograniczeniu parowania. Za każdym razem, gdy posadzisz coś nowego, będzie to wymagało stałego podlewania, więc jeśli to możliwe, odłóż nowe sadzenie do jesieni. W ten sposób natura będzie w stanie wykonać za Ciebie większość podlewania.Popraw swoje zdrowie i dobre samopoczucie już teraz, stosując te proste wskazówki i tworząc swój własny organiczny ogród warzywny w swoim domu już dziś. Nie płacisz za gorsze produkty w lokalnym supermarkecie, kiedy możesz się doskonalić i dostarczać własne jedzenie w domu.