Sushi należy jeść w określony sposób, by móc w pełni cieszyć się z idealnej kompozycji smakowej, zawartej w tym niepozornym daniu. I choć oczywiście można zjadać je dowolną metodą, poznanie tradycyjnej techniki umożliwia nie tylko rozkoszowanie się smakiem potrawy, ale również zachowanie odpowiedniego savoir-vivre przy japońskim stole.
Przygotowanie sushi – co musisz wiedzieć?
O sushi pierwszy raz wspomniano na piśmie w 718 r. Dziś smakiem tego wyjątkowego dania zachwyca się cały świat. Na przestrzeni kolejnych lat kształtował się cały kanon, związany nie tylko z przygotowaniem, ale również i konsumpcją charakterystycznych rolek. Aby móc w pełni cieszyć się smakiem najbardziej popularnego dania kuchni azjatyckiej, należy go przygotować zgodnie z określonymi ściśle wytycznymi. Jednak to właśnie serce włożone w gotowanie, pozwoli na najlepszą zabawę i zbuduje wyjątkowy klimat przy stole.
Jak wybrać sushi dla siebie?
Wybierając sushi z menu restauracji lub też przygotowując je w domu, warto czasem puścić wodze fantazji. O poszczególnych rodzajach sushi przeczytać można w artykule https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/sushi-dla-poczatkujacych-czyli-co-musisz-wiedziec-o-sushi-zanim-chwycisz-za-paleczki, w którym krótko opisano najpopularniejsze wersje przysmaku. Jak się bowiem okazuje, sushi to nie tylko Maki czy Nigiri, ale również i szereg innych kompozycji, których warto spróbować. Serwując sushi w domu, najlepiej podawać po kawałku dla każdego uczestnika spotkania, przygotowując rolki na bieżąco. Dzięki temu posiłek trwa dłużej, co sprzyja przyjemnej rozmowie.
Jak podawać sushi?
Każda z osób, która zasiada do japońskiego stołu, powinna mieć do dyspozycji wilgotny ręcznik, pozwalający na odświeżenie dłoni, gdy zajdzie taka potrzeba. Ciekawym rozwiązaniem są również inne talerzyki dla każdego gościa. W dobrych restauracjach kawałki sushi, przygotowane wcześniej przez sushi mastera, poruszają się nawet na taśmie, ułożone na różnych talerzykach. Pozwala to zauważyć misterną kompozycję i docenić serce i umiejętności, włożone w przygotowywanie posiłku.
W jaki sposób jeść sushi?
To pytanie, które spędza sen z powiek wszystkim tym, którzy planują pierwsze spotkanie z najpopularniejszym daniem azjatyckiej kuchni. Otóż sushi można zjadać zarówno pałeczkami, jak i palcami. Pierwsza opcja wymaga jednak nieco praktyki. Wybierając pałeczki, nigdy nie należy wbijać ich w rolki, ani też krzyżować ich. Miejscem dla pałeczek jest specjalna podstawka, na którą powinny być odkładane w trakcie każdej przerwy w konsumpcji. Smak sushi można również wzbogacić nutką sosu sojowego, choć warto pamiętać, że większość rolek zawiera już warstwę wasabi. Sosów nigdy natomiast nie należy mieszać w miseczce, a każdy dodatek nabiera się oddzielnie. Konsumując sushi, nie należy go rozgryzać i dzielić na fragmenty. Rolki są skomponowane w taki sposób, by móc zjadać je w całości. Nadgryzać można wyłącznie Temaki, które przybiera formę rożka, wypełnionego różnymi składnikami. Wszystkich wspomnianych rodzajów sushi spróbować można, składając zamówienie na stronie: sushifriends.com.pl lub w restauracji Sushi Friends Kraków przy ul. Sebastiana Klonowica 26 (Tel: +48 736 244 188), gdzie – jak mówią opinie – serwowane jest zdecydowanie najlepsze sushi w mieście.
Dlaczego warto spożywać sushi?
Sushi jest nie tylko smaczne, ale również i zdrowe. Biały ryż jest łatwo trawiony, podobnie jak surowa ryba. Wasabi, czyli odmiana chrzanu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, co jeszcze bardziej pobudza organizm do trawienia. Warto jednak jeść posiłek powoli i dokładnie przeżuwać, by zorientować się, kiedy nasz apetyt zostanie zaspokojony.